Podľa štúdie môže konzumácia dvoch plátkov tohto jedla denne zvýšiť riziko cukrovky o 15 %.

V súhrne

  • 🍖 Spotreba dva plátky spracovaného mäsa zvyšuje riziko 15 % cukrovky 2. typu.
  • 📄 Štúdia vykonaná spoločnosťouuniverzita v Cambridge a publikované v _Lancet Diabetes & Endocrinology_.
  • 🍔 Prepojenia vytvorené medzi údeniny a zvýšené riziko ochorenia, najmä v dôsledku dusitany.
  • 🍗 Jedzte 100 gramov červeného mäsa denne zvyšuje riziko 10%; hydina príbuzná 8%.

Nedávna štúdia vykonaná University of Cambridge a publikovaná v Lancet Diabetes & Endokrinológia prezrádza, že konzumácia dvoch plátkov spracované mäso denne môže zvýšiť riziko cukrovky 2 15 %. Tieto výsledky poukazujú na nebezpečenstvo spojené s potravinami bežne konzumovanými počas jedla alebo aperitívov, najmä s údeninami. Analýza tiež zdôrazňuje vplyv dusitanyprítomný v týchto mäsách, na zdravie.

Spotreba spracovaného mäsa a cukrovka

Podľa nedávnej štúdie z University of Cambridge, konzumácia dvoch plátkov spracovaného mäsa denne môže zvýšiť riziko diabetes 2. typu o 15 %. Tento výskum, publikovaný v časopise Lancet Diabetes & Endokrinológiazdôrazňuje zdravotné dôsledky jedla, ktoré sa často spája s jedlom alebo aperitívmi, pričom zdôrazňuje dôležitosť opatrnej konzumácie.

Povaha spracovaného mäsa

Mäso a najmä údeninybol identifikovaný ako významný rizikový faktor pri zvyšovaní cukrovky. Konzumácia ekvivalentu 50 gramov alebo dvoch plátkov šunky by mohla predstavovať problém pre zdravie spotrebiteľov. Toto alarmujúce zistenie sa pridáva k ďalším štúdiám, ktoré už dokázali spojitosť medzi konzumáciou spracovaného mäsa a rôznymi zdravotnými problémami.

Toto je „najvyššie tajomstvo“ stravovania tak, ako chcete, bez toho, aby ste pribrali, hovorí odborník

Vplyv červeného mäsa a hydiny

Okrem toho spotreba 100 gramov červeného mäsa denne bola spojená s 10 % zvýšením rizika. Dokonca aj hydina, ktorá sa často považuje za zdravšiu alternatívu, je spojená s 8 % zvýšeným rizikom vzniku a cukrovka. Tieto výsledky zdôrazňujú naliehavú potrebu prehodnotiť naše stravovacie návyky a výber mäsa, ktorý denne robíme.

Problém dusitanov

Hlavný problém spočíva v prítomnosti dusitany v spracovanom mäse. Tieto potravinárske prídavné látky sa široko používajú na konzervovanie mäsa a dodávajú mu atraktívnu farbu, ale sú tiež zdrojom rastúceho záujmu o verejné zdravie. Vysoko konzumenti dusitanov majú o 53 % zvýšené riziko vzniku cukrovky, čo zvyšuje potrebu prísnejších predpisov týkajúcich sa týchto prísad.

Záver o spotrebe spracovaného mäsa

V súvislosti s týmito odhaleniami je nevyhnutné uvedomiť si potenciálne nebezpečenstvá spojené s konzumáciou spracovaného mäsa, najmä vo svetle rizika cukrovky. Spotrebitelia sa vyzývajú, aby vážne premýšľali o výbere potravín a uprednostňovali zdravšie a menej spracované možnosti na zachovanie svojho dlhodobého zdravia.

Photo of author
A propos de l'auteur, Darina Šefčovič
Dobrý deň! Som Darina, 29-ročná herečka, ktorá s nadšením oživuje príbehy na javisku a obrazovke. Vďaka rozmanitej škále rolí a skúseností sa mi darí zvládať výzvy a osvojujem si umenie vystupovania. Vitajte na mojej stránke!
Domovská stránka » Životný štýl » Podľa štúdie môže konzumácia dvoch plátkov tohto jedla denne zvýšiť riziko cukrovky o 15 %.