V súhrne
- 🍖 Spotreba dva plátky spracovaného mäsa zvyšuje riziko 15 % cukrovky 2. typu.
- 📄 Štúdia vykonaná spoločnosťouuniverzita v Cambridge a publikované v _Lancet Diabetes & Endocrinology_.
- 🍔 Prepojenia vytvorené medzi údeniny a zvýšené riziko ochorenia, najmä v dôsledku dusitany.
- 🍗 Jedzte 100 gramov červeného mäsa denne zvyšuje riziko 10%; hydina príbuzná 8%.
Nedávna štúdia vykonaná University of Cambridge a publikovaná v Lancet Diabetes & Endokrinológia prezrádza, že konzumácia dvoch plátkov spracované mäso denne môže zvýšiť riziko cukrovky 2 15 %. Tieto výsledky poukazujú na nebezpečenstvo spojené s potravinami bežne konzumovanými počas jedla alebo aperitívov, najmä s údeninami. Analýza tiež zdôrazňuje vplyv dusitanyprítomný v týchto mäsách, na zdravie.
Spotreba spracovaného mäsa a cukrovka
Podľa nedávnej štúdie z University of Cambridge, konzumácia dvoch plátkov spracovaného mäsa denne môže zvýšiť riziko diabetes 2. typu o 15 %. Tento výskum, publikovaný v časopise Lancet Diabetes & Endokrinológiazdôrazňuje zdravotné dôsledky jedla, ktoré sa často spája s jedlom alebo aperitívmi, pričom zdôrazňuje dôležitosť opatrnej konzumácie.
Povaha spracovaného mäsa
Mäso a najmä údeninybol identifikovaný ako významný rizikový faktor pri zvyšovaní cukrovky. Konzumácia ekvivalentu 50 gramov alebo dvoch plátkov šunky by mohla predstavovať problém pre zdravie spotrebiteľov. Toto alarmujúce zistenie sa pridáva k ďalším štúdiám, ktoré už dokázali spojitosť medzi konzumáciou spracovaného mäsa a rôznymi zdravotnými problémami.
Vplyv červeného mäsa a hydiny
Okrem toho spotreba 100 gramov červeného mäsa denne bola spojená s 10 % zvýšením rizika. Dokonca aj hydina, ktorá sa často považuje za zdravšiu alternatívu, je spojená s 8 % zvýšeným rizikom vzniku a cukrovka. Tieto výsledky zdôrazňujú naliehavú potrebu prehodnotiť naše stravovacie návyky a výber mäsa, ktorý denne robíme.
Problém dusitanov
Hlavný problém spočíva v prítomnosti dusitany v spracovanom mäse. Tieto potravinárske prídavné látky sa široko používajú na konzervovanie mäsa a dodávajú mu atraktívnu farbu, ale sú tiež zdrojom rastúceho záujmu o verejné zdravie. Vysoko konzumenti dusitanov majú o 53 % zvýšené riziko vzniku cukrovky, čo zvyšuje potrebu prísnejších predpisov týkajúcich sa týchto prísad.
Záver o spotrebe spracovaného mäsa
V súvislosti s týmito odhaleniami je nevyhnutné uvedomiť si potenciálne nebezpečenstvá spojené s konzumáciou spracovaného mäsa, najmä vo svetle rizika cukrovky. Spotrebitelia sa vyzývajú, aby vážne premýšľali o výbere potravín a uprednostňovali zdravšie a menej spracované možnosti na zachovanie svojho dlhodobého zdravia.